7 motive pentru care motorul se oprește în mers
7 motive pentru care motorul se oprește în mers
Mașinile fabricate în ultimii ani sunt mult mai sigure, mai confortabile și mai ușor de condus comparativ cu cele de acum 30 de ani. Cu toate acestea, mașinile moderne sunt și mult mai complexe din punct de vedere tehnic, iar acest aspect poate cauza o serie de defecțiuni.
Mulți șoferi s-au confruntat până în prezent cu oprirea bruscă a motorului, în mijlocul drumului, în trafic, la o viteză mai mică sau mai mare. Cauzele pot fi multiple, iar pentru stabilirea unui diagnostic corect, este important să mergi la un service auto autorizat.
Iată care sunt cele mai comune cauze care pot cauza oprirea motorului în mers:
1. Nivel redus de ulei
Dacă nivelul de ulei de motor scade sub minim, atunci poate exista un nivel crescut de frecare între componentele metalice ale motorului. Acest aspect poate cauza blocarea şi/sau oprirea motorului în mers. Pentru a evita această situație, verifică regulat nivelul de ulei de motor.
2. Nivel redus al lichidului de transmisie
Motorul are nevoie de o anumită cantitate de lichid de transmisie, pentru a funcționa corespunzător. Dacă nivelul nu este unul corespunzător, transmisia se poate supraîncălzi, iar acest lucru poate cauza oprirea motorului în timpul mersului.
3. Presiune scăzută a combustibilului
Ți s-a întâmplat să ți se oprească motorul în rampă? Cauza ar putea fi presiunea scăzută a combustibilului. Poți remedia acest lucru la un service auto autorizat, unde specialiștii vor stabilii dacă principala problemă este cauzată de injectoare înfundate, senzorii de presiune sau rampă de înaltă presiune, care pregăteşte combustibilul pentru a-l trimite în injectoare.
4. Pompă de combustibil
Dacă piesa nu mai funcționează în parametri normali, motorul mașinii tale nu va mai primi carburantul necesar. Dacă motorul s-a oprit din cauza pompei de combustibil, nu vei mai reuşi să-l porneşti la chei.
5. Alternator
Alternatorul este responsabil pentru încărcarea bateriei şi contribuie la buna funcţionare a mai multor părţi ale motorului. Ai observat o lumină tot mai slabă a farurilor sau faptul că bateria nu se mai încarcă? Mergi la un service auto, deoarece acestea sunt primele semne ale faptului că alternatorul este pe cale să cedeze.
6. Filtrul de aer
Oprirea motorului în timpul mersului poate fi cauzată și de înfundarea filtrului de aer. Pentru a preveni acest lucru, mergi la un service auto autorizat pentru a te asigura că acesta se află în parametri optimi.
7. Supraîncălzirea motorului
Este una dintre cele mai frecvente situații. Aceasta apare de obicei, atunci când nu există suficient lichid de răcire în motor, pentru a menține temperaturile la un nivel normal, atunci pistoanele pot începe să se topească.
Oprirea motorului în mers poate fi periculoasă chiar și pentru șoferii experimentați. Dacă ți se întâmplă acest lucru, primul pas este să scoți mașina din viteză și să te aștepți la faptul că direcția este grea, iar volanul se manevrează mai greu. Nu apăsa brusc pe frână, pentru că pompa de servofrână nu va mai funcționa. Ulterior, încearcă să oprești mașina în siguranță, pe marginea drumului și sună la un service auto autorizat.
În concluzie, oricât de mult a avansat tehnologia, este important să ai în vedere verificarea cu regularitate a anumitor piese ale mașinii, la un service auto. De asemenea, nu ignora martorii de avertizare care se aprind în tabloul de bord. În acest fel, te asiguri ca mașina funcționează în parametrii normali.