La ce trebuie să fii atent când cumperi o mașină second hand?
La ce trebuie să fii atent când cumperi o mașină second hand?
Aspecte de care trebuie să ții cont la cumpararea unei mașini rulate
Ai decis să achiziționezi un autoturism second hand? Iată o listă cu cele mai importante verificări pe care trebuie să le faci înainte, pentru a nu risca să investești o sumă mult prea mare de bani pentru eventualele reparații:
1. Cartea mașinii
Verifică dacă aceasta conține toate datele și elementele de siguranță R.A.R. Solicită-i actualului proprietar cartea mașinii și asigură-te că numele acestuia este trecut în acte, pentru a elimina eventualele riscuri. Fără cartea mașinii, nu se poate face transferul de la vânzător la cumpărător.
2. Carnetul de întreținere
Acesta certifică faptul că mașina are toate reviziile efectuate la intervalele de timp specificate de către producător. Carnetul de întreținere al mașinii cuprinde informații de identificare a service-ului, termenele la care au fost făcute verificările și consumabilele ce au fost înlocuite. De asemenea, verifică data la care a fost efectuată schimbarea distribuției, dacă informația nu se regăsește în carnet, ia în calcul faptul că va trebui să faci acest lucru după achiziționarea mașinii.
3. Posibile accidente
Potrivit statisticilor, una din șapte mașini scoase la vânzare a fost implicată în evenimente rutiere pe care vânzătorii încearcă să le ascundă. Pentru a evita astfel de neplăceri, apelează la o verificare într-un service auto sau la firme care oferă servicii specializate în acest domeniu.
4. Kilometrajul
Numărul de kilometri afișat în bordul mașinii determină gradul de uzură al acesteia. Pot fi cazuri în care proprietarii modifică numărul de kilometri, pentru a putea crește prețul autoturismului. Deși este destul de greu să determini dacă au fost aduse modificări, poți fi atent la anul de fabricație al mașinii, la gradul de uzură al pedalei de accelerație și al scaunului șoferului. Cu cât acestea sunt mai uzate, cu atât mașina are mai mulți kilometri.
5. Starea motorului
Ai identificat urme de ulei sau de alte lichide pe suprafața motorului? Acesta poate fi un semnal de alarmă, deoarece motorul poate avea anumite probleme. Pentru a descoperi cauzele exacte, poți apela la un service auto autorizat.
6. Exteriorul autoturismului
Acordă atenție urmelor de rugină, de lovituri sau alte zgârieturi prezente pe suprafața caroseriei. De asemenea, fii atent și la starea în care se află anvelopele. Aceste aspecte îți vor arăta cât de bine a fost întreținută mașina.
7. Interiorul autoturismului
La interior, verifică dacă scaunul se poate regla după nevoile tale și dacă prezintă urme semnificative de uzură. Verifică dacă funcționează toate butoanele din bord. Nu uita să verifici geamurile laterale, pentru a te asigura că se află în stare optimă de funcționare.
În concluzie, înainte de a cumpăra un autoturism rulat, trebuie să ai în vedere o serie de aspecte importante pe care trebuie să le verifici. Pe lângă aspectul estetic, recomandăm și o vizită într-un service auto, pentru a primi validarea unor specialiști că mașina nu prezintă probleme tehnice majore. În acest fel, vei afla încă de la început sumele pe care ar fi necesar să le investești după achiziție.