Tehnici de siguranță pentru condusul maşinii pe zăpadă
Tehnici de siguranță pentru condusul maşinii pe zăpadă
Iernile sunt dure atât pentru șoferi, cât și pentru mașini, iar pe lângă atenția la schimbarea unor obiceiuri de condus, trebuie să fii atent și la starea tehnică a mașinii. De aceea, este important ca la începutul iernii să mergi într-un service auto autorizat pentru a te asigura că autoturismul tău se află într-o stare tehnică bună.
Iată cele mai importante sfaturi tehnice de care trebuie să ții cont pentru a putea vei circula în siguranță, pe toată perioada sezonului rece:
1. Pornirea şi plecarea de pe loc iarna
În perioada iernii, mulți șoferi aleg să pornească autoturismul și să mai aștepte câteva minute până pleacă de pe loc. Este de preferat însă că plecarea de pe loc să fie cât mai repede, după pornirea motorului, deoarece regimul termic va crește mai repede, iar catalizatorul va ajunge într-un timp mai scurt la temperatura nominală. Mai mult emisiile, consumul, uzura motorului și a sistemului electric vor fi mai reduse.
După ce ai pornit, evită bruscarea ambreiajului. Încearcă să schimbi treptele de viteză cât mai lin, pentru a evita pierderea pentru moment a aderenţei şi chiar a direcţiei.
2. Frânarea
Ți s-a întâmplat să observi diferite obstacole în drum și să calci frâna în podea? Deși este un reflex foarte bun, atunci când conduci pe drumuri înghețate, acționarea frânei poate duce la un derapaj al vehiculului. Ce trebuie să faci pentru a evita atât obstacolul, cât și derapajul? Eliberează accelerația și lasă mașina să încetinească singură. Dacă deții un vehicul cu transmisie manuală, folosește cât mai mult frâna de motor.
De asemnea, dacă asfaltul este înghețat, este indicat să circuli cu o viteză mai redusă și să te asiguri că ai o distanță mai mare decât de obicei față de mașinile din față. În situațiile în care observi orice nereguli la sistemul de frânare, nu amâna vizita într-un service auto autorizat, pentru remedierea problemei.
3. Manevrarea direcției
Fie că ai plecat la drum lung sau conduci prin oraș, nu uita că atunci când asfaltul este acoperit de gheață sau zăpadă, nu trebuie să bruschezi volanul. Din cauza condițiilor de aderență scăzută, riști să pierzi controlul mașinii și să derapezi.
4. Pilotul automat
Deși este utilizat de foarte mulți șoferi, mai ales când circulă în afara orașelor, pe drumurile înghețate sau înzăpezite nu este deloc recomandat. În momentul în care folosești pilotul automat, nu ai suficient control asupra mașinii, iar dacă dezactivați funcția folosind frâna, mașina poate derapa.
În concluzie, odată cu venirea iernii, nu uita să-ți adaptezi stilul de condus la condițiile meteo. Fii întotdeauna prudent, nu folosi pilotul automat și asigură-te că știi cum să controlezi mașina dacă aceasta derapează pe gheață. Dacă trebuie să faci drumuri lungi, poți căuta într-un service auto toate produsele special create pentru condusul în sezonul rece.